Att träffa en författare

Anna Hansson med en hund i famnen

Varje läsår får eleverna i åk 3 träffa en författare och i år var det Anna Hansson som tog emot alla klasser på Kulturcentrum och berättade om sina böcker och sitt skrivande. Här berättar klass 3 på Sandvikens Internationella Montessoriskola om hur de förberedde besöket och vad de gjorde efteråt. (Foto: Sara Backlund)

Förberedelser

Arbetet inleddes med att en massa böcker skrivna av Anna Hansson fanns i klassrummet. Men att dessa var skrivna av just Anna Hansson blev inte uppmärksammat. De har funnits där länge och många av eleverna har hunnit läsa flera böcker. Först efter att vi haft en GOTD (Grej Of The Day) om Anna Hansson avslöjades det att de läst flera av hennes böcker och att vi skulle få träffa henne. Det var väldigt uppskattat, det gick ett sus genom klassrummet. Som förberedelse fick eleverna fundera ut frågor som dom skulle vilja ställa till henne. Vad ett författarbesök innebär visste de redan innan eftersom vi pratat om Kulturlöftet och vilka aktiviteter som kan ingå.

Gemensam läsning

Som sagt har eleverna själva läst många av Anna Hanssons böcker men två av dem läste vi tillsammans. Först läste vi boken På prao Illustratören. Eleverna fick veta vilka böcker Anna skrivit om prao och sedan fick de rita och berätta om egna förslag till prao-böcker Anna skulle kunna skriva. Det kom fram många olika förslag, dessa förslag samlades sedan ihop för att ges till Anna vid själva besöket. Ett förslag som gavs från eleverna var en på praobok om att vara kock.

Elevernas förslag på ny bok om prao – som kock

Den andra boken vi läste gemensamt var Vampyris och övernattningen. Vi gjorde elevuppgifterna som fanns till och eleverna fick även färglägga bilder från boken. Tyvärr hann vi inte läsa klart denna bok under lektionen i svenska utan den lästes klart under engelskan för samma dag var det dags för det faktiska besöket. Besöket uppskattades väldigt mycket och så många händer i luften för att fråga i klassen brukar det vanligtvis inte vara. Vissa elever fick autografer och Anna tackade så mycket för förslagen till nya På prao-böcker.

Efter besöket

Någon vecka efter besöket fick klassen till sin förvåning ett brev från Anna. Hon tyckte att det var roligt att träffa klassen och tackade än en gång för förslagen till nya böcker. Hon skickade dessutom med fler autografer till de som inte hann få under besöket. Detta uppskattades av eleverna och passande nog var det ett väldigt bra exempel på hur ett brev kan se ut, vilket eleverna arbetat med tidigare.

Som avslutning fick eleverna i uppgift att gruppvis rita en bild om Anna Hansson och författarbesöket. Resultaten kan ni se här:

Tack för oss!

Berättat av: 3A Sandvikens Internationella Montessoriskola

Inläggsförfattare