Ett nytt läsår med Kulturlöftet

Två cirkusartister står på en hand på styltor. I bakgrunden syns hus.

Nu är vi tillbaka på kontoret efter en lång och härlig ledighet och det är dags att starta igång det andra läsåret med Kulturlöftet. Mycket är sig likt från förra året men vi har också en del nyheter som vi ser fram emot, som till exempel att vi för första gången på länge kan erbjuda Skapande skola-projekt i Sandviken.

Höstens utbud

Den här veckan börjar eleverna igen efter sommarlovet men det dröjer någon vecka till innan vi kör i gång med de olika aktiviteterna i Kulturlöftet. Redan nu ligger dock alla tider ute på intranätet och precis som förra året får alla barn 1-3 olika upplevelser eller aktiviteter under året, från förskolans fyraåringar till grundskolans åk 9, inklusive grundsärskola och träningsskola. Dessutom finns flera tillval som går att boka för den som vill ha lite mer.

Skapande skola

En nyhet för i år är också att Sandvikens kommun har fått bidrag från Kulturrådet för att genomföra fyra olika Skapande skola-projekt.

Kopplingar

Kopplingar är ett nytt projekt framtaget som kommer att genomföras av två dramapedagoger. Bakgrunden till projektet är att vi i Kulturlöftet varje år låter elever ta del av en omsorgsfullt vald scenkonstföreställning, men upplever att lärare ofta inte har tid att varken förbereda eller efterarbeta föreställningen på skolorna. För att stötta pedagogerna och göra upplevelsen ännu mer värdefull för eleverna har vi utvecklat ett efterarbete där vi jobbar med kopplingar, kopplingar till temat i föreställningen, till den egen identiteten, språket och en utökad förståelse för andra, för sig själv och sin omvärld. Med hjälp av dramapedagogik fördjupar vi den konstnärliga upplevelsen på plats i klassrummet.

Cirkuskalaset

Cirkuskalaset är ett kulturprojekt med cirkustema som är riktat till barn i åk 4. Erfarna cirkusartister besöker skolor och visar och undervisar i cirkuskonst: jonglering, akrobatik, enhjuling, gå-på lina, snurrtallrikar, flower sticks och diabolo. Eleverna får både se en högklassig cirkusföreställning och prova på olika cirkuskonster tillsammans med instruktörerna.

När vi planerade projektet var tanken att slå ihop fler skolor som skulle se föreställningen tillsammans, men på grund av rådande läge är det bestämt att vi inte ska blanda klasser från olika skolor, vilket innebär att projektet inte kan genomföras för riktigt alla klasser.

Författarbesök/skrivarworkshop

I samarbete med biblioteket har vi i det ordinarie utbudet ett författarbesök för alla elever i åk 3 och i år kommer vi att kunna komplettera det med ett besök av en författare även för äldre elever i åk 7, och då med fokus på eget skrivande som vi har saknat i Kulturlöftet tidigare.

Barnkonventionen genom drama

Barnkonventionen är ständigt aktuell, men i år när den blir lag har vi upplevt ett ökat behov av ett fördjupat arbete kring artiklarna. I det här projektet vill vi därför låta barnen skapa och gestalta historier med Barnkonventionen som utgångspunkt.

Projektet är framtaget tillsammans med föreningen DramaMera i Sandviken och riktar sig både till förskolan och till grundskolan. Tretton förskolor och tre grundskolor nappade på idén och kommer under läsåret att få besök av föreningens två dramapedagoger.

Det här var några av de nyheter som vi har planerade för det kommande läsåret – men det finns många fler! Vi har såklart bokat in flera spännande scenkonstföreställningar, planerat några nya tillval, bakat ihop ett sprillans nytt litteraturprojekt och tagit fram en hel informationsfilm för barn om Kulturlöftet. Bland annat. Men det får vi berätta mer om vid ett annat tillfälle.

Inläggsförfattare