Ett säkert Kulturlöfte i höst

Blogginläggets presentationsbild

Under våren var det några aktiviteter som fick ställas in i Kulturlöftet, även om vi hann med att genomföra det mesta som var planerat. För att undvika att hamna i samma situation igen har vi tänkt om lite inför hösten och försökt anpassa vårt utbud så att det blir så säkert som möjligt. För både barn, pedagoger och besökande kulturaktörer.

Scenkonsten

För att vi ska kunna köpa in så många teater-, dans- eller musikföreställningar som vi behöver för att nå alla elever har vi oftast förlagt dem i våra lokaler på Kulturcentrum. Då kan vi få plats med en större publik, och en föreställning kan spelas för flera skolor samtidigt.

I höst är det förskolans och högstadiets tur att få uppleva scenkonst, men nu har vi tänkt precis tvärtom. Vi köper in fler föreställningar och spelar för en mindre publik, max två klasser åt gången, ute på skolor och förskolor. Det blir lite dyrare, men eleverna slipper resor och att blandas med andra klasser. När det gäller förskolan är tanken också att vi kör utomhus de dagar vädret tillåter.

Litteraturprojekten

Efter tre år med Ishavspirater är det i år dags för ett nytt litteraturprojekt för årskurs 5. Bubblan bygger på Siri Pettersens bok med samma namn och upplägget är i grova drag samma som i tidigare projekt. Eleverna kommer till Kulturcentrum för att uppleva berättelsen på plats, möta karaktärer ur boken och skapa själva i olika workshopar.

Skillnaden i år är att vi så långt det är möjligt inte heller här blandar klasser från olika skolor. Vid de få tillfällen då skolor deltar vid samma tillfälle, görs alla workshopar tillsammans med den egna klassen.

Skulle det bli förändringar i Folkhälsomyndighetens rekommendationer under hösten så anpassar vi oss naturligtvis efter det. Vi har till exempel en enklare digital variant av litteraturprojektet som kan skickas ut om skolor inte får besöka oss.

För de yngre barnen i förskolan har Litteraturhuset Trampolin tillsammans med Kulturskolan ett nytt projekt där de utgår från bilderboken Kiosken av Anete Melece. Här har avstånd planerats in i föreställningen och själva skapandet sker tillsammans med förskolans pedagoger i stället för Trampolins och Kulturskolans personal. Efter besöket får varje förskola ett exemplar av boken och en handledning som inspirerar till skaparaktiviteter.

Bokprat och bokskola

Alla elever i förskoleklass, årskurs 2 och årskurs 5 besöker varje år biblioteket för att lära sig hur man lånar och få åldersanpassade boktips av våra barnbibliotekarier. Många klasser/grupper kommer också på lånebesök spontant med sina lärare.

I höst kommer alla klasser som besöker huvudbiblioteket i Kulturcentrum att få biblioteket helt för sig själva, eftersom vi kommer att lägga alla bokskolor och bokprat på morgonen innan biblioteket öppnar. Handsprit finns vid ingången och alla elever och lärare får sprita sina händer innan de kommer in i lokalen. Vissa av biblioteksfilialerna har andra förutsättningar, med färre besökare under dagtid, så där kan det se lite annorlunda ut.

Spontanbesök kan göras med max 5 elever åt gången, i övriga fall behöver biblioteket kontaktas i förväg. Allt för att kunna hålla avstånd och göra besöket så säkert som möjligt för både elever och övriga låntagare.

Övrigt utbud

Det här var bara några exempel på hur vi har anpassat verksamheten för att kunna genomföra Kulturlöftet på ett säkert sätt, men samma anpassningar gäller även i vårt övriga utbud, som skolbio på biografen, författarbesök och Kulturskolans alla aktiviteter. Vi hoppas och tror att alla ska kunna känna sig trygga i Kulturlöftet även det här läsåret.

Inläggsförfattare