Filmpaket om de nationella minoriteterna

Samiska, finska, meänkieli, jiddisch och romani chib är nationella minoritetsspråk i Sverige. Undervisning om de nationella minoriteterna är en självklar del i både grundskola och på gymnasiet, och nu kan arbetet göras mer spännande och lustfyllt med hjälp av filmens uttryck. Svenska Filminstitutet har tagit fram ett filmpedagogiskt paket med handledningar och filmer som gratis får användas i klassrummet.

Syftet med det filmpedagogiska paketet är att göra det lättare för lärare att undervisa om de nationella minoriteterna och levandegöra historien med hjälp av film. Paketet är framtaget tillsammans med lärare och består av en huvudhandledning som presenterar projektet och går igenom de nationella minoriteterna samt presenterar de sju filmer som ingår och hur de kan användas i skolan. Varje film har sedan en egen filmhandledning som ger förslag på diskussionsfrågor och uppgifter att arbeta vidare med tillsammans med eleverna.

Handledningarna riktar sig främst till åk 7-9 men vissa av filmerna vänder sig även till en yngre publik och kan användas både på mellanstadiet och i gymnasiet med vissa anpassningar av uppgifterna.


”Filmer har en unik förmåga att levandegöra berättelser,
erbjuda perspektiv
samt väcka känslor och tankar.
Med rätt verktyg blir film en stor tillgång
för lärare.”

Svenska Filminstitutet

Filmer som ingår

Sju filmer ingår i paketet och varje film har en egen handledning med fördjupande uppgifter. Handledningarna går att ladda ner gratis och alla filmer (utom Sameblod) går att strömma i klassrummet via den nystartade sidan Filmriket.

  • Kid Svensk (Nanna Huolman, 2007). Meänkieli. Dramakomedi om 12-årig Kid som brottas med sin sverigefinska bakgrund när hon reser med sin mamma från Sverige till Finland.
  • Kådisbellan (Åke Sandgren, 1993). Jiddisch. Självbiografisk dramakomedi om en judisk pojkes tuffa uppväxt i 1920-talets Stockholm.
  • Sameblod (Amanda Kernell, 2017). Samiska. Drama om samiska Elle Marja som växer upp i rasbiologins tidevarv i 1930-talets Sverige.
  • Tala! Det är så mörkt (Suzanne Osten, 1993) Jiddisch. Drama om mötet mellan en judisk läkare och en ung nynazist i 1990-talets Sverige.
  • Taikon (Gellert Tamas och Lawen Mohtadi, 2015) Romani chib. Dokumentär om författaren och romska medborgarrättskämpen Katarina Taikon.
  • Turpa kiinni minun haters (Jon Blåhed, 2019) Meänkieli. Kortfilm om 22-åriga Maja som återvänder till Tornedalen efter ett dödsfall i familjen.
  • Elina – som om jag inte fanns (Klaus Härö, 2003). Meänkieli. Drama om nioåriga Elina som gör uppror mot förtrycket av tornedalska skolbarn i 1950-talets Norrbotten

Filmriket

På sidan Filmriket är det lätt att skapa ett konto helt kostnadsfritt och här finns, förutom de filmer som listats här ovanför en hel del annat material att ta del av.

I Filmriket play finns även lokalproducerade filmer från olika delar av landet, filmer om de globala målen för olika åldrar, samt minibio på minoritetsspråken.

Men det handlar inte bara om att se på film. Här finns också inspiration till elevers eget filmskapande med förslag på övningar kopplade till olika skolämnen, och även en filmskola som riktar sig direkt till eleverna. De får till exempel lära sig hur man använder olika bildutsnitt och kameravinklar, gör ett bildmanus eller redigerar en vlogg. Allt genom korta och lockande filmklipp där barn själva berättar och visar.

För den lärare som vill arbeta mer med film i klassrummet, oavsett om det gäller att se och prata om film eller skapa egna så är Filmriket en guldgruva. Övningarna är kopplade till grundskolans läroplan och har som syfte att göra det lätt, roligt och framför allt enkelt att använda rörlig bild i undervisningen – för alla åldrar.

Inläggsförfattare