Handledning eller inte?

Tre framsidor på de lärarhandledningar som beskrivs i texten.

Det finns de som tycker att lärarhandledningar kopplade till böcker inte är något att ha. Att läslusten inte ska förstöras av skoluppgifter och kontrollfrågor och att en kompetent lärare bör kunna prata med eleverna om det lästa utan att behöva en handledning. Vi håller inte med. I Kulturlöftet använder vi gärna lärarhandledningar för att inspirera och stötta alla kompetenta lärare, som kan välja bland uppgifterna och anpassa dem efter just sin elevgrupp.

Bubblan

I höst startar det nya litteraturprojektet Bubblan för alla elever i åk 5. De får en introduktion till berättelsen på plats här på Kulturcentrum och sedan får de en bok och en handledning med sig tillbaka till skolan. Läraren kan läsa högt ur boken och tillsammans med eleverna välja de uppgifter i handledningen som känns passande och lustfyllda. Här finns inga trista kontrollfrågor utan fokus ligger på elevers eget skapande med bild, dans eller text. Några av uppgifterna i handledningen kommer också från elever som testläste boken förra läsåret.

Författarbesök

Alla elever i årskurs 3 får i höst träffa författaren Anna Hansson. Hon har skrivit över hundra böcker och till större delen av dem finns redan färdiga uppgifter att jobba vidare med. Vissa ligger längst bak i böckerna och andra finns i PDF-format för utskrift på olika förlags hemsidor. Vi har samlat alla länkar i en digital handledning, lagt till några egna förslag och skrivit lite om hur besöket kan förberedas och efterarbetas för att eleverna ska få ut så mycket som möjligt av mötet. Här finns uppgifter som handlar om allt från att göra ett eget monster, skriva och illustrera en faktatext om en påhittad insekt eller bygga det perfekta jakttornet.

Scenkonst

Det är inte bara litteraturen som har lärarhandledningar. Till den scenkonst vi köper in finns det ibland färdiga handledningar som vi skickar ut till skolor och förskolor. I år är det den lokala musikgruppen Mamman & Pappan som besöker hälften av alla förskolor i Sandvikens kommun med sin föreställning Ditt och Datt från Dag till Natt. I föreställningen förekommer handdockor i form av en dag- och en nattslända som pratar med varandra. Vi har därför gjort en kort steg-för-steg-beskrivning av hur förskolan kan göra egna sländor och fjärilar av enkla material efter besöket. Om barnen vill kan fjärilarna och sländorna sedan användas i nya sång- eller berättarlekar på förskolan.

Inspiration och stöd

Alla handledningar vi tar fram och skickar ut till pedagoger i förskola och skola är tänkta som en inspiration och ett stöd för att visa på hur de olika kulturaktiviteterna i Kulturlöftet kan bli en del av den ordinarie undervisningen. Det är valfritt att använda hela eller delar av innehållet och anpassa det som man vill. Vill någon hitta på helt egna uppgifter så går det naturligtvis precis lika bra! Vi tar gärna emot tips på innehåll till kommande handledningar.

Inläggsförfattare