Kärlek och troll i Drama för unga

Inställda möten och föreställningar ger tid att botanisera bland allt spännande material som finns tillgängligt för att användas tillsammans med barn i förskola och skola. Ett bra exempel är Sveriges Radios Drama för unga. Deras senaste serie, Som trolleri av Mårten Melin, är en nypremiär av en kärlekshistoria med övernaturliga inslag som passar perfekt för mellanåldern, och i den tillhörande lärarhandledningen finns många bra tips för vidare arbete i klassrummet.

Som trolleri bygger på Mårten Melins bok med samma namn. Den handlar om snart trettonåriga Mona som en varm sommar träffar Mikael och blir upp över öronen förälskad, men det är samtidigt något underligt med det hela. Mikael är smutsig, tål inte vatten och har en tendens att komma och gå på ett lite märkligt sätt. Och varför försvinner det grisar från granngården? Vad var det granntanten hade sagt när hon flyttade?

Som trolleri går att lyssna på som podd eller direkt från Sveriges radios hemsida.

Lärarhandledning

Radiodramat består av fem avsnitt som bara är femton minuter långa. Till varje avsnitt tar lärarhandledningen upp svåra ord och uttryck ur texten och presenterar olika uppgifter kopplade till läsförståelsestrategier. Det kan till exempel handla om att förutspå handlingen, skapa inre bilder eller göra inferenser. Här finns också flera uppgifter där eleverna får skapa själva med bild och text.Fler titlar

För den som vill botanisera vidare finns det många fler titlar på Drama för ungas hemsida. Här finns allt från historiska titlar, som Anne Franks dagbok eller Turid en vikingasaga, till klassiker som Bröderna Lejonhjärta och Häxorna av Roald Dahl, men även mer nutida berättelser som Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld.

En annan titel är Sofia Nordins spännande dystopi En sekund i taget som Litteraturhuset Trampolin har arbetat med tidigare och där det finns en nedladdningsbar lärarhandledning och bokpåsar till utlån. Att lyssna på berättelsen i form av dramatiserade avsnitt kan vara ett alternativ till läsning i helklass. Läs mer om litteraturprojektet i ett tidigare inlägg.

Inläggsförfattare