Lagom läskigt på mellanstadiet

En av de böcker vi valde ut som en möjlig titel till höstens litteraturprojekt är Väsenologi av Ingela Korsell och Reine Rosenberg. Det är en lagom läskig faktabok som fungerar alldeles utmärkt för högläsning i mellanstadiet. Nu blev det inte just den boken som valdes till slut, men det hindrar ju inte ett eget arbete med boken i klassrummet.

Mylingar, bjäror och gengångare skrämmer och lockar på ett lagom läskigt sätt, och för alla elever som älskat PAX-serien är igenkänningen stor, men läsningen är inte bara underhållande. Det går lätt att koppla den till undervisningen i till exempel historia. Eller som en lärare som testläste boken med sina sexor uttryckte det: ”Den passade bra in när vi läste om stormaktstiden. Folktro är en del av ämnet så det stämde bra in. Eleverna tyckte att den var bra, lite läskig och otäck stundtals men helt inom ramen.” 


Här presenteras tolv väsen ur den nordiska folktron, med fakta, förklaringar om vad de kan ha betytt för människor som levde förr och med varsin sägen som har berättats om dem. Det är läskigt, sorgligt, roligt och lite snuskigt! Här finns också fakta om magiska växter och magiska föremål som sägs ha kunnat hjälpa mot faror och sjukdomar. Spännande och faktaspäckat för mellanstadiebarn!

Natur & Kultur


Förlaget har också tagit fram en handledning som det är fritt för alla att använda. Där finns samtalsfrågor och uppgifter både inför, under och efter läsningen. Det handlar bland annat om källkritik, att undersöka olika religioners syn på döden och hur man skriver och berättar en egen sägen. För den som vill testa sina kunskaper finns också ett Väsenologiquiz att skriva ut. Och boken finns naturligtvis att låna på biblioteket!

Inläggsförfattare