Måla Världsarvet

Måla för fest

Ett världsarv är en miljö som anses vara så unik att den har betydelse för hela världen. I Gävleborg har vi Världsarvet Hälsingegårdar. Sju gårdar har valts ut att representera en lång byggtradition hos Hälsinglands bönder. I Hälsingegårdarna inreddes, målades och smyckades salar, våningar och ibland hela gårdar bara för att öppnas upp vid några enstaka tillfällen under ett helt liv. Inte ens glada skördefester och stämningsfulla julkalas var fina nog att få uppmärksammas där. Nej, det krävdes en riktigt stor familjehändelse med många inbjudna gäster för att få komma innanför portarna.

Tävling

Nu finns möjlighet att vara med och skapa årets vykort till Världsarvet Hälsingegårdar. I år är temat ”måla för fest”. Gör er tolkning av väggmåleriet i Hälsingegårdarna och skicka in till Bollnäs kulturskola som håller i tävlingen. Det vinnande bidraget trycks upp som vykort och får vara med i en utställning. Dessutom bjuds vinnande klass på ett smarrigt tårtkalas!

För att hämta inspiration och se hur det ser ut i en Hälsingegård kan ni titta på rundvandringen i Ol-Anders. Genom att klicka på pilarna kan ni gå in och runt i gården och vid varje plus-tecken finns det text att läsa om gården och livet där:

RUNDVANDRING I OL-ANDERS GÅRD

Festsalen i Ol-Anders gård

Gör så här:

  • Titta på rundvandringen i Ol-Anders hälsingegård.
  • Gå in i festsalen och låt eleverna beskriva vad de ser: färger, former, mönster och vad målningarna föreställer.
  • Tänk er att ni skulle måla på väggarna i en festsal. Hur skulle det se ut?
  • Skapa en målning tillsammans med mycket färg och fantasi.

Tips!

  • Arbeta i grupper på stora papper eller skapa en stor målning tillsammans där några i klassen målar en bakgrund och resten skapar bilder som de klipper ut och klistrar in.
  • Blanda mönster med föreställande bilder.

Skicka tävlingsbidragen till:

Bollnäs kulturskola
Sven Skoog
Odengatan 17 B
821 43 Bollnäs

Vinnarna presenteras på kunskapsdagen för Världsarvet Hälsingegårdar den 8 maj. Det vinnande bidraget kommer att tryckas upp som vykort och spridas till besökare på världsarvsgårdar och besökscenter runt om i Gävleborg. Alla bidrag kommer att presenteras i årets vykortsutställning. Vinnarna bjuds på ett smarrigt tårtkalas för hela klassen. Dessutom får alla som är med i tävlingen en överraskning.

Skicka in bidragen senast 1 april 2020.

Lycka till!

Inläggsförfattare