Nyheter i Kulturlöftet

Nu är det en ny kultursamordnare i Sandviken kommun. Jag är inne på min fjärde vecka som kultursamordnare och det känns fortfarande en aning overkligt. Kulturcentrum är en kreativ och inspirerande arbetsplats och jag är glad att vara här. Att gå från att undervisa i en danssal till att vara stillasittande vid en dator har varit en stor förändring men jag ser fram emot mina nya arbetsuppgifter och utmaningen de innebär.

Ny kultursamordnare

Mitt namn är Emilia Nilsson och jag bor i Sandviken tillsammans med min sambo och våra två barn.  Redan som ung bestämde jag mig för att bli danslärare och direkt efter gymnasiet började jag på Danshandledarutbildningen på Kristinehamns Folkhögskola. Jag vidareutbildade mig sedan som tvåämneslärare i dans och matematik på Luleå Tekniska Universitet. Efter min examen jobbade jag som förskollärare men de senaste åren har jag jobbat på Kulturskolan i Gävle. En del av min tjänst har varit riktad mot förskola och skola då jag har undervisat i dansmatte och dans i skola inom ramen för Skapande skola.

Men nu är jag här i Sandviken som den nya kultursamordnaren. Mitt uppdrag handlar främst om att planera, administrera och förmedla förvaltningens samlade utbud inom Kulturlöftet för förskolor och skolor.

Vårens utbud

Vårt mål är att vårens utbud ska finnas tillgängligt på intranätet när skolorna kommer tillbaka efter jullovet. Det har inte varit möjligt den här terminen. Arbetet med att anpassa alla kulturaktiviteter på grund av covid-19 har varit tidskrävande men nu är äntligen vårens kulturutbud klart. Vi är glada över att kunna erbjuda kvalitativ kultur till skolorna trots rådande omständigheter.

Urplock ur utbudet

Den här terminen är det alla barn i förskoleklass, årskurs 1 och årskurs 4 som får ta del av scenkonst vilket är en del av grundutbudet. Vi har anpassat kulturaktiviteterna för att de ska kunna genomföras på ett säkert sätt vilket innebär mindre grupper och att vi i största möjliga mån har undvikit att blanda skolor samt att många utbud sker utomhus.

Fjärilar i magen – en dockmusikal om vänskap spelas för utvalda förskoleklasser och årskurs 1:or på en utomhusscen utanför Kulturcentrum.

Trumworkshop med Olle Tjern hålls utomhus med utvalda förskoleklasser. Olle Tjern kommer ut till skolan med sin turnébuss proppfull med trummor och hinkar som barnen blir guidade att spela på!

Gör en låt – med Olle Tjern och Anders ”Kråkan” Ågren. Resten av förskoleklasserna och årskurs 1:or får skapa en egen låt i inspelningsstudion som kommer ställas upp på deras skolgård.

Promenadteater – Mysteriet med utforskaren. Den här äventyrliga promenaden kommer samtliga årskurs 4:or få göra tillsammans med Teater Carpa.

Tillvalen är till för de skolor och förskolor som vill ha något extra vilket innebär att det inte är obligatoriskt att ta del av det utbudet. Gymnasieskolorna ingår inte i Kulturlöftet därför är det extra roligt att ibland kunna erbjuda kulturaktiviteter för de eleverna också. Jan Annerborn som är konstpedagog i Kulturlöftet hoppas på att få träffa några gymnasieklasser i vår. Tillvalet Besök Konsthallen är för målgruppen förskoleklass till gymnasiet.

Tillval – Besök Konsthallen Konsthallen visar utställningar av olika konstnärer. Välkommen in i en värld av måleri, skulptur, grafik, foto eller installation! Aktuell utställning: ”Vååjnesasse buektedh – Att synliggöra det osynliggjorda” av Tomas Colbengtson.

Om du är nyfiken på att läsa mer om vårens utbud kan du gå in på https://sandviken.se/kulturfritid/kultur/kulturloftet.

Inläggsförfattare