Skriva mikronoveller på högstadiet

Photo by Green Chameleon on Unsplash

Bra idéer blir aldrig gamla! För några år sedan läste jag om en lärare som skrivit mikronoveller med sina elever på högstadiet. Det var en så rolig uppgift att jag sparade den som inspiration till kommande litteraturprojekt, men bra idéer är något vi har gott om och hittills har den inte fått plats i något projekt. I stället delar jag idéerna här. Om någon mot förmodan inte har hört talas om mikronoveller, så kommer här några länktips!

Vad är en mikronovell?

En mikronovell är en väldigt kort text med samma dramaturgiska kurva som en vanlig novell. Den ska ha en början, en konflikt och ett slut. Antalet ord kan skilja sig åt men en vanlig maxgräns är 75-100, vilket betyder att varje ord måste väljas väldigt noga. Det går inte att lägga in långa miljöbeskrivningar eller dialoger. Läsaren måste själv fylla i luckorna. Fördelen är att skrivandet går fort, att det kan leda till givande diskussioner om språk och ordval och att begränsningarna kan göra att prestationskraven släpper och kreativiteten ökar.

Ett filmklipp berättar mer

Kombinera ord, ljud och bild

För att snabbt komma igång med skrivandet kan man inspireras av låttexter och skriva mikronoveller med dem som utgångspunkt, som två lärare på Mälarhöjdens skola har gjort med sina elever. De lät också eleverna skapa bilder som illustrerade novellerna och presentera novellerna tillsammans med bild och musik.

Inspireras av ett konstverk

Ett annat sätt är att skriva novellerna med inspiration från ett konstverk, i det här fallet Edvard Munchs Skriet. Här har läraren inlett arbetet med en bildpromenad i konstverket där eleverna och läraren tillsammans sätter ord på det de ser.

Inspireras av kortfilm

Ett tredje förslag är att skriva mikronoveller om kärlek med inspiration från kortfilmen Nuit Blanche av Arev Manoukian. Med diskussionsfrågor och bildstöd har läraren gjort en tydlig planering för elevernas skrivande.

Läsa mikronoveller

Det kan också vara en bra idé att läsa andra skribenters mikronoveller för att få inspiration till sina egna. Som avslutning kommer här några exempel att välja mellan:

Inläggsförfattare