Välja bok till nytt litteraturprojekt

Tre böcker på hög

I år är det tredje året vi genomför vårt litteraturprojekt Ishavspirater för alla elever i åk 5 i Sandvikens kommun. Valet av Frida Nilssons bok som utgångspunkt för ett projekt med högläsning, drama och skapande i fokus gjordes av personalgruppen som skulle arbeta med projektet. Nu är vi igång med att planera ett nytt litteraturprojekt för nästa läsår och då ville vi låta eleverna vara med och välja.

Det fanns några olika förslag på böcker som vi i personalen tyckte skulle passa bra till ett nytt projekt, men vi hade ingen given favorit. För att underlätta elevernas val, plockade vi ut fyra av de böcker vi tidigare fastnat för. Det var fyra nya men väldigt olika böcker som alla passade för högläsning, borde kunna tilltala en stor grupp elever och som hade ett innehåll som lockade till fördjupning och skapande.

Böckerna vi valde ut var:

Kod:Orestes av Maria Engstrand
Kolvinge av Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold
Bubblan av Siri Pettersen
Väsenologi av Ingela Korsell

Tre olika varianter

Men hur skulle vi gå till väga för att låta eleverna välja? Vi bestämde oss för att testa tre olika varianter för att se vilket sätt som fungerade bäst.

  • Alla lärare i åk 5 och 6 fick frågan om de ville ha en gratis högläsningsbok till klassen i utbyte mot att de berättade för oss vad de tyckte om den. Femton lärare nappade och lika många böcker skickades ut till olika klasser under höstterminen. Nio klasser läste boken och lämnade sina omdömen.
  • De elever som ska delta i det nya litteraturprojektet i höst går det här läsåret i åk 4. Två fyror fick därför besök av personal från Litteraturhuset Trampolin som hade gjort boktrailers på alla fyra böckerna och lät eleverna se filmerna för att sedan rösta på vilken bok de helst skulle vilja läsa.
  • Kulturskolan har en kurs som heter Författarklubben. Där går elever i mellan- och högstadieålder som gillar att skriva. Här fick eleverna läsa de böcker de ville och berätta vad de tyckte om dem.

Vilken bok vann?

Efter att ha sammanställt resultaten från de tre olika testvarianterna beslutade vi att vinnaren är Bubblan av Siri Pettersen. Det var inte ett helt enkelt beslut. Alla fyra böcker vi hade valt ut från början fick både bra och mindre bra omdömen av eleverna. Anledningen till att vi till slut valde Bubblan var att den hade fått flera positiva omdömen som var väldigt väl genomarbetade med bra förslag på aktiviteter som kan göras. Den har också (bland annat) ett högst aktuellt tema kring vår konsumtion och vilka konsekvenser det kan få för miljön.

Det är en bra högläsningsbok eftersom den är spännande, man tappar aldrig fokus.

Vi tycker att boken är bra, spännande och vill läsa mer och man vill veta vad som händer.  Boken inspirerar på olika sätt, man lär sig hur vissa kan må och att det kanske inte är så bra att göra som hon, den är unik. Många böcker brukar vara inom samma område och handla om lite samma saker, den här är utanför boxen eftersom Kine inte är som alla andra. Man blir förvånad i varje kapitel.

Det negativa med boken är att de svär ibland.  

Vallhovsskolan, klass 6A

Hur jobbar vi vidare?

Nu när boken väl är vald snurrar arbetet vidare med att planera färdigt hela litteraturprojektet. Böcker är beställda och planeringsmöte inbokat med representanter från kulturskola, konsthall, bibliotek och litteraturhus. Men redan nu har vi fått många idéer om vilka skaparaktiviteter som kan passa till just den här boken. Eller vad sägs om Vallhovsskolans elevers förslag:

  • Göra jättestora bubblor och måla och dekorera.
  • Ha en stor bubbla som man kan gå in i och känna hur det känns att leva som Kine.
  • Göra en trasdocka.
  • Göra en gravsten för någon man saknar eller något man vill ”begrava”.
  • Skriva ner alla känslor som uppkommer i boken i en känslokarta och sätta ut de olika karaktärerna markerad från elak till snäll och hur det förändras genom boken.  

Vi har fått så många positiva hejarop av lärare som deltagit med sina klasser i litteraturprojektet Ishavspirater, och det känns nästan lite sorgligt att det inte ska fortsätta i höst. Jag är dock övertygad om att Bubblan kommer att bli minst lika bra. Vi har en rolig höst att se fram emot.

Inläggsförfattare